Ruže Stablašice

Ruže su cvet sa najvećom simbolikom i upotrebom u istoriji čovečanstva. One predstavljaju svojevrstan simbol svake bašte, i ne postoji prostor u kom se ne mogu uklopiti. Grčka pesnikinja Safo je ružu nazvala „Kraljicom cveća“ zbog lepote pupoljka, koja je oslikana na brojnim umetničkim delima, i mirisa latica, koji se koristi u eteričnim uljima i parfemima. Najstariji pisani podaci o ružama potiču iz drevne Grčke. Afroditi, boginji ženske lepote, ljubavi i plodnosti su ruže prinošene na žrtvenik. Ruže su sađene u Vavilonskim vrtovima, Solomonovim vrtovima, Epikurovom vrtu u Atini, a ostrvo Rodos (ostrvo ruža) i Rodopi (planina ruža) su dobili ime po ovoj biljci. U Rimskom carstvu venac od ruža se koristio u svim prilikama, a seljaci su bili svedeni na proizvodnju ruža umesto hrane zarad zadovoljstva svojih vladara. Vojskovođe su kićene ružama nakon pobeda u bitkama, a cvetom ruže je kićeno pobedničko oružije.

Pre sadnje pripremite teren za najlepše ružice. Zemljište mora biti plodno, blago kiselo i umereno vlažno. Mesto za sadnju bi trebalo da bude izloženo suncu i mora biti dobra cirkulacija vazduha, to će sprečiti stvaranje raznih bolesti. Bilo bi dobro i da su vaše ruže zaštićene od jakih vetrova. Znači, ako izaberete pravo mesto i kvalitetnu zemlju, a uz to kupite kvalitetne sadnice, budite sigurni da će ruža biti u punom sjaju i uzvratiće vam sa mnoštvom cvetova. Ruže se sve češće mogu videti na terasama, pošto nemaju svi to zadovoljstvo da imaju vrt. One će uspevati u ukrasnim posudama ako ih pravilno negujete.

Kada dobijete (kupite) sadnicu ruže, izvadite je iz kese (pakovanja) i stavite u kantu sa vodom (2-5h) pre sadnje. Iskopajte rupu gde planirate saditi biljku (35x35x35cm). Koren biljke malo skratite i pažljivo ga rasporedite prilikom sadnje. Usitnite zemlju i polako zatrpavajte koren. Vodite računa da mesto gde je biljka kalemljena bude malo ispod zemlje ili u nivou sa zemljom (ne iznad). Blago pritisnite oko sadnice i zalijte vodom. Više o ružama pročitajte na sajtu ruže – kraljice među cvećem.